Haags Hopje: innovatie als toevalstreffer

Haags Hopje: innovatie als toevalstreffer

Haagse Hopjes

Na een carrière als diplomaat voor de Staten van Holland, keerde Baron Hendrik Hop in 1792 terug naar zijn thuisland. Hij vestigde zich in Den Haag, waar hij een appartement aan het Lange Voorhout vond. Dit appartement was boven het confiseurhuis Nieuwerkerk, oftewel een suikerbakker en snoepfabrikant.

De baron hield nogal van koffie. Het verhaal gaat dat hij op een avond zijn kannetje koffie met suiker en room op de kachel liet staan en in slaap viel. Toen hij wakker werd, was zijn koffie volledig ingedikt tot een klontje. Een heerlijk snoepje, waarmee hij naar zijn onderburen ging met het verzoek dit na te maken. Hij noemde het zelf ‘Swarte Oostervogt-brokken’, maar wij kennen dit snoepje als het Haagse Hopje.

Een toevalstreffer met een lange staart. Meer dan 200 jaar na de uitvinding wordt dit snoepje nog steeds verkocht. Hiermee heeft Baron Hop wel zijn plaats verdiend als mede-naamgever van mijn bedrijf. Maar is dit nu een heel goed voorbeeld van innoveren? Er zijn twee belangrijke lessen te trekken uit dit, ietwat onvolledige en speculatieve, verhaal. Aan de ene kant is het niet efficiënt om te gaan wachten tot het geluk je toelacht en je toevallig iets ontdekt. Het is beter om je bedrijfsprocessen zo in te richten dat je veel ideeën genereert. Aan de andere kant, moet je er ook voor zorgen dat als er een goed idee gevonden wordt, je daar ook snel profijt van kan trekken. Tech startups, bijvoorbeeld zoals we ze kennen uit Silicon Valley, weten dit goed. Met behulp van methoden zoals Lean Startup en Agile zijn ze niet alleen in staat om in hoog tempo veel ideeën te genereren en bij klanten te valideren, ze zijn hiermee ook goed uitgerust om als ze een goed idee vinden, dit snel tot een product of dienst te maken waar klanten op zitten te wachten. Of juist niet. In dat geval weten ze snel, en tegen lage investeringen, dat ze een idee hebben waar geen toekomst in zit. Minstens zo belangrijk.

Met andere woorden: val niet in slaap met je koffie op de kachel in de hoop dat er iets moois uitkomt. Organiseer je bedrijf op zo’n manier dat je snel dingen maakt die je klanten willen kopen. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen, bijvoorbeeld door te beginnen met de innovatiekracht quickscan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je dit een goed verhaal?Schrijf je in voor onze verhalenbrief.

Maximaal 10 keer per jaar sturen we een verhalenbrief. Dat is onze nieuwsbrief met een mooi ondernemers- of innovatieverhaal. En misschien wat nieuws over onszelf, aangevuld met een link of twee naar iets leuks dat we hebben gevonden ergens op het web. Iets voor jou? Benieuwd? Meld je dan nu aan!