Wat hebben reisverhalen met innovatie te maken?

Wat hebben reisverhalen met innovatie te maken?

De voorpagina van reismagazine Le Giroflier Royal

Wie kan zich nog het NS magazine Rails herinneren? Een prachtig tijdschrift dat gratis door de NS in de trein werd verspreid. Toen ik nog vaak in de trein zat, was ik een groot fan. Prachtige verhalen en reportages over alles wat maar op een of andere manier met reizen van doen had. Niet zozeer de reviews en de reisbeschrijvingen die puur gemaakt zijn met het doel om meer reizen te verkopen, maar verhalen over plekken. En mensen. Zowel fictie als non-fictie. Heerlijk.

Rails is dan ook een grote inspiratie geweest bij de totstandkoming van Le Giroflier Royal. Een engelstalig online tijdschrift voor reizigers dat sinds eind vorig jaar door BaronH Verhalenvertellers wordt uitgegeven. Vooralsnog zijn alle artikelen van de hand van oprichter Arjan Tupan, maar daar kan nog verandering in komen in de toekomst. Maar het vertellen van verhalen over plaatsen en mensen is niet het enige doel van dit tijdschrift. Het is ook een experiment. Heel veel online marketing gaat eigenlijk over adverteren. Het verdienmodel dat door de meeste online marketeers wordt gehanteerd gaat om het verzamelen van gebruikersgegevens, en die dan gebruiken om doelgroepen te vormen waarop advertenties gericht kunnen worden. In dit model is het de adverteerder die betaalt, en daarmee dus ook een groot deel bepaalt. Op zich is dat prima, maar het heeft ook geleid tot veel excessen en een grotere bewustwording bij het grote gebruikerspubliek dat je misschien niet zo veel te verbergen hebt, maar dat de grote techreuzen wel heel veel over je weten.

Gratis is niet echt gratis

Je betaalt niet met geld maar met je persoonlijke gegevens. BaronH is daarom op zoek naar andere verdienmodellen, en hoe die werken. Voor Le Giroflier Royal is daarom gekozen voor het platform Medium. Medium is een blogging platform. Een soort LinkedIn, maar dan voor verhalen. Of een soort van Twitter, maar dan voor hele lange Tweets. Het is dan ook opgericht door een van de oprichters van Twitter. Om langere verhalen een plek op het internet te geven. Dat is dus Medium.

Dit blogging platform heeft een tijdje terug alle advertenties de deur uitgedaan en is overgestapt op een lidmaatschapsmodel. Leden betalen een abonnement per maand of jaar, en van de opbrengst worden de auteurs betaald. De verdeelsleutel is gebaseerd op de tijd die betalende leden besteden aan een artikel. En er zijn dus geen advertenties. 

Met ons tijdschrift willen we aan de ene kant reizigers vermaken, en aan de andere kant uitvinden hoe het is om met zo’n verdienmodel te werken. Met de kennis die we daar opdoen, kunnen we onze MKB-klanten weer helpen. Als slagroom op de taart, hopen we ook dat door Medium te gebruiken, meer mensen zich gaan realiseren dat er andere verdienmodellen in de online wereld zijn. En dat content gemaakt wordt door mensen die ook een boterham willen verdienen. Niets is gratis, en creativiteit mag beloond worden. Toch? 

Ben je benieuwd naar de reisverhalen? Bezoek dan vooral ons online magazine Le Giroflier Royal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vond je dit een goed verhaal?Schrijf je in voor onze verhalenbrief.

Maximaal 10 keer per jaar sturen we een verhalenbrief. Dat is onze nieuwsbrief met een mooi ondernemers- of innovatieverhaal. En misschien wat nieuws over onszelf, aangevuld met een link of twee naar iets leuks dat we hebben gevonden ergens op het web. Iets voor jou? Benieuwd? Meld je dan nu aan!